10 Këshilla për te drejtuar makinën në dimër.

0
33

Në periudhën e dimrit, dëbora, shiu, rrugët rrëshqitëse, gjithçka e vështirëson qarkullimin me makinë. Por a është makina juaj e pajisur për të kryer rrugë të gjata e të përditshme në siguri të plotë? Më poshtë do të gjeni 10 këshilla për t’i dhënë makinës pa probleme në periudhën e dimrit. 1 – Kontrolloni baterinë. Baterisë së makinës nuk i pëlqen të ftohtit, prandaj është e rëndësishme të kontrollohet nëse ajo është e ngarkuar e të pajiseni për siguri me pinca në rast se bateria është mbi 4 – 5 vjeçare, rekomandohet të bëhet zëvendësimi i saj me një të re për të shmnagur çfardo problemi. 2 – Kujdes me fshirëset e xhamave Sidomos në rast se ato janë të reaj! Në fakt, nëse i vini në funksionim ndërkohë që xhamat janë të akullzuar, ato do të dëmtohen menjëherë. Dy artikuj të domosdoshëm për t’u mbajtur: një fshirëse xhamash dhe një produkt anti-akull. 3 – Kontrolloni nëse lëngjet janë të përshtatshme për temperaturat e ulta Është fjala për ujin e xhamit, lëngun e frenave, për ujin e ftohjes dhe për vajin e motorit. Kjo gjë është shumë e rëndësishme. 4 – Të kontrollohet mirë gjendja e frenave dhe amortizatorëve Në rast se nuk janë rregulluar mirë, janë në gjendje të keqe, ato mund të shkaktojnë një asimetri gjatë frenimit e të shkaktojnë rrëshqitje në rrugët me akull apo me dëborë. 5 – Të kontrollohet gjendja e gomave Presioni bie me të ftohtin i cili e shpejton ngrënien e gomës. Në rrugët me akull apo me dëborë, është e nevojshme të pajiseni me goma dimërore për të rritur aderencën e tyre. Gomat duhet të kontrollohen përpara se të vihen dhe nuk duhet të kenë asnjë shenjë vjetrimi, ngrënieje apo deformimi (treguesi i ngrënies së gomës duhet të jetë deri në 1,6 mm). 6 – Mendoni për shkrijen e akullit Ndizeni makinën disa minuta përpara nisjes në mënyrë që ajo të ngrohet. Nxehtësia do të përhapet e do bëjë të mundur që të shkrihet shpejt dëbora dhe/ose akulli si dhe nuk duhet harruar fakti që është më e këndshme t’i jepet makinës në një ambient të ngrohtë. 7 – Mos e nisni makinën me motor të ftohtë Rekomandohet që të nxehet në fillim motori. Duke bërë një gjë të tillë, do të rritet temperatura e vajit për lubrifikimin siç duhet të cilindrave. Kontrolloni llojin e vajit (vaj për kohë shumë të ftohtë), në mënyrë që ai të jetë i përshtatshëm për klimë dimërore. 8 – Të ngarkohet siç duhet makina Një makinë e keq apo mbingarkuar rrezikon të zgjasë distancat e frenimit. Përse atëherë të mos niseni me qetësi pasi ta keni përgatitur makinën një ditë më parë dhe duke evituar gjërat e tepërta?  Përsa i përket organizimit, është mirë që valixhet e mëdha të vendosen në fund të bagazhit dhe sendet më të përdorshme të mbahen pranë, duke u kujdesur që të mos zihet pamja e shoferit me bagazhe. 9 – Të niseni në formë të mirë e të bëni pushime Është e domosdoshme të jeni në formë të mirë përpara se të niseni me makinë e të pushoni nga 10 minuta çdo dy orë kur bëni rrugë të gjata. Kjo ju ndihmon për të qenë të përqëndruar. Gjithashtu, duhet të merrni rroba të trasha, të merrn ushqim dhe lëngje për t’u hidratuar. 10 – Këshilla e fundit përpara se të merrni timonin Të informoheni për parashikimin e motit dhe për kushtet e trafikut një ditë përpara se të niseni për rrugë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − eight =