Ja sa duhet të paguajnë shoferët për 8 rrugët e tjera në Shqipëri

0
213

Përveç rrugës së Kombit të gjithë shoferët duhet të paguajnë taksa edhe për 8 rrugë të tjera. Strategjia e taksimit të rrugëve të hartuar nga BERZH­i rekomandon se tarifa që duhet të paguajnë qytetarët varion nga 0,5 euro cent në 3,5 euro cent për kilometër.

“RRUGA E KOMBIT”

Tarifa për të gjithë drejtuesit e automjeteve që do të kalojnë Rrugën e Kombit do të jetë 5 euro. Ministria e Transporteve sqaroi dje se tarifa që do të aplikohet për veturat është 4,16 euro pa përfshirë TVSH-­në. Shifra është llogaritur sipas kilometrave, ku një kilometër rrugë në Milot-­Morinë drejtuesve të makinave do t’ju kushtojë 3,63 euro cent.

“Tarifa për përdorimin e rrugës do të jetë 4.16 euro pa TVSH­-në pra, 3.63 euro cent për kilometër, meqenëse rruga është 114.5 kilometra e. Tarifa për rrugën Milot-­Morinë është miratuar në Korrik të 2014, bazuar mbi rekomandimin e konsulentit “IFC”. Pavarësisht këtij fakti, tarifa e përcaktuar për rrugën Milot­Morinë është vetëm 3.7% më e lartë se sa sugjerimi i “Egnatia Odos”. Konsulenti i “Egnatia Odos”, financuar nga BERZH­i, në studimin për taksimin e rrugëve në Shqipëri, ka sugjeruar përdorimin e një tarife prej 3.5 euro cent për kilometër pa TVSH”, shpjegoi këshilltari për mediat, Hitaj.

TARIFAT PËR 8 RRUGËT

BERZH­i rekomandon dy kategori tarifash që duhet të paguajnë qytetarët: tarifa minimale 0,005 cent euro dhe maksimalja 0,035 cent euro. Për zbatim të menjëhershëm kërkohet vendosja e taksës në rrugën Tiranë­Durrës, Tiranë­ Elbasan dhe Rruga e Arbrit që ende nuk ka përfunduar. Sipas tarifave të propozuara nga BERZH­i dhe llogaritjeve për koston minimale dhe maksimale të kalimit, një makinë pa TVSH që të përshkojë aksin Tiranë­Durrës duhet të paguajë 0,17 euro sipas tarifës minimale dhe 1,19 euro pagesa minimale. Për rrugën Tiranë­ Elbasan, tarifat që llogariten variojnë nga 0,135 euro cent në 0,945 euro cent. Në Rrugën e Arbrit që ende nuk ka përfunduar, tarifat e taksimit për koncesion variojnë nga 0,375 euro cent në 2,625 euro cent.

Në fazën e dytë propozohet tarifimi për rrugën Levan­Vlorë dhe Durrës­Fier. Kostot e kalimit në rrugën Levan –Vlorë variojnë 0,121 deri 0.847 euro cent, ndërsa në rrugën Durrës­ Fier pagesat variojnë nga 0,341 në 2,387 euro cent. Për zbatim në fazën e tretë rekomandohet taksimi për rrugën Elbasan­ Kapshticë dhe Tiranë – Hani i Hotit. Për këto dy rrugë, strategjia e BERZH­it nuk rekomandon dhënien me koncesion të gjithë aksit, por vetëm një pjesë të tyre. Për rrugën Elbasan­ Kapshticë rekomandohet dhënia me koncesionin vetëm për 41,6 kilometër. Tarifat që llogariten për këtë aks variojnë nga 0,208 euro cent në 1,456 euro cent. Për rrugën Tiranë –Hani i Hotit rekomandohet dhënia me koncesion për 45 kilometër. Tarifat që llogariten variojnë 0,225 deri në 1,575 euro cent.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − three =

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.